Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tiende zondag door het jaar C

De dood heeft niet het laatste woord

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Ga met de kinderen in gesprek over de dood. Kennen ze mensen die gestorven zijn? Waren ze toen zelf erg verdrietig? En hoe is het nu?
Kinderen spreken heel makkelijk over de dood. Daarbij is er voor hen weinig onderscheid tussen de dood van een opa of oma en de dood van een cavia of een poes. Dat is niet zo erg, maar het is wel belangrijk goed in de gaten te houden of er kinderen aanwezig zijn die extra kwetsbaar zijn tijdens een gesprek over de dood, omdat ze recent een (groot)ouder zijn verloren of iemand anders die hen heel nabij is.
Wees niet verbaasd als een kind intens verdriet uit over iemand die hij of zij eigenlijk helemaal niet gekend heeft. De verhalen en het verdriet van hun ouders zijn soms ook hun verhaal en verdriet.
Een gesprek over de dood loopt helemaal vanzelf. Wel is het belangrijk om herhaaldelijk erop te wijzen dat alle gestorven mensen veilig bij God zijn. God heeft ons dat beloofd bij de doop.
Een ander wezenlijk punt is dat u de dood niet met slapen vergelijkt. Kinderen kunnen daardoor letterlijk doodsbang worden om in slaap te vallen.

troostenBij de dood hoort ook verdriet. Als je iemand verloren hebt ben je verdrietig en heb je behoefte aan troost. Troosten kan je doen door lieve dingen tegen elkaar te zeggen. Laat de kinderen bedenken wat bijvoorbeeld?
Je kan ook woordeloos troosten, door een arm om iemand heen te slaan of door het leven voor iemand even een beetje makkelijker te maken. Soms helpt het om samen leuke dingen te gaan doen of afleiding te gaan zoeken. Zoek samen naar voorbeelden en bedenkt hoe je iemand zou kunnen troosten. Zijn er kinderen die verdriet hadden en die getroost zijn? Laat hen vertellen!

Laat aan het einde van het gesprek elk kind een kaarsje aansteken voor een overledene die hij of zij erg mist of voor iemand die veel verdriet heeft. Het aansteken van het kaarsje biedt ook troost vanwege de kracht van het symbool - God wordt als grote trooster dichtbij gebracht.

Artikelen in dit thema Tiende zondag door het jaar C