Volg ons op facebook
Tweeëntwintigste zondag door het jaar B
Van buiten en van binnen schoon
zondag 1 september 2024
Wassen op een religieuze manier
Wie van binnen rein wil zijn, kan juist ook van buiten zichzelf reinigen. Dat is niet alleen zo in onze kerk, ook Moslims bijvoorbeeld kennen uitgebreide reinigingsrituelen.
U kunt samen met de kinderen naar de afbeeldingen kijken, bijvoorbeeld tijdens het gesprek met de kinderen.
Of u houdt een korte inleiding bij de foto's.
Schone handen staan symbool voor een schoon hart. Met een rein, zuiver, schoon hart bidt de priester dat hij waardig is het H. Brood vast te houden en dat zijn zonden vergeven mogen worden. Dezelfde gedachte speelt mee wanneer op Witte Donderdag de voeten worden gewassen. Paus Franciscus gaat hiertoe naar een gevangenis of een vluchtelingenkamp om de voeten te wassen van gevangenen ongeacht of je man of vrouw zijn, gelovig of anders gelovig of niet gelovig. In sommige parochies worden de voeten van de parochianen op die dag gewassen.
Ook voor het gaan bidden in een moskee wordt er volgens een precieze volgorde, handen, voeten, gezicht en voorhoofd gewassen. Daar speelt hetzelfde principe van reinheid en zuiverheid van het hart. Kijk hiervoor ook het instuctiefilmpje hieronder.
Een priester wast zijn handen voor de eucharistie.
De paus en andere priesters wassen elk jaar op Witte Donderdag de voeten van gewone mensen, juist ook van die mensen die niet in zo hoog aanzien staan.
Islamitische kinderen leren al jong hoe zij zich ritueel kunnen wassen, voor ze naar de moskee gaan.
Er is ook een filmpje waarin uitleg gegeven wordt.
Er is zelfs een speciale ruimte voor in de moskee.