Volg ons op facebook
Kerstmis jaar B 2020
Hoe God met mensen omgaat
Gesprek met de kinderen
We gaan samen met de kinderen nadenken over de betekenis van licht. Hier zijn enkele vragen die kunnen helpen:
• Wie heeft wel eens een enge droom gehad, waardoor je wakker schrok? Wat heb je toen gedaan? (Waarschijnlijk hebben ze papa of mama geroepen, maar luister rustig naar de antwoorden en reageer hierop.)
• Wanneer voelde je dat je weer rustig werd en niet meer bang was? (Laat de kinderen antwoorden, maar nodig ze uit verder na te denken totdat één van de kinderen zegt ‘toen het licht aanging’ of dat ze ‘papa of mama zagen’. Het gaat hier dus om het licht dat het duister verdrijft.)
• Wie is wel eens op de kermis of in een pretpark in een spookhuis geweest? Wie was toen een kleín beetje bang? Wie was helemáál niet bang maar stoer?
• Wanneer was je opeens niet meer bang? (Hier antwoordt één van de kinderen waarschijnlijk toen het karretje uit het spookhuis reed en dan kan je zo nodig aanvullen dat toen door het daglicht de normale wereld weer zichtbaar werd.)
• Als je jouw lievelingsspeelgoed kwijt bent (vraag eventueel aan de kinderen wat hun lievelingsspeelgoed is) en het ligt ergens diep in de kelder of in een kast verstopt, hoe kan je het dan makkelijker terugvinden? (Vraag door totdat één van de kinderen zegt door het licht aan te doen of door een zaklamp te gebruiken. Licht helpt ons te vinden waar we naar op zoek zijn.)
- Wie heeft wel eens een zaadje gepland? Wat heb je allemaal nodig om het plantje te laten groeien? (Goede grond, water en natuurlijk het licht van de zon. Het licht laat de planten groeien naar de hemel!)
- Als je ’s morgens je gezicht wast en je tanden poetst en je haren kamt in de badkamer, doe je dit dan in het donker? (De kinderen antwoorden natuurlijk ‘nee’.) Wat doe je dan? (Een makkelijke vraag, want ze doen natuurlijk het licht aan. Het gaat hier vooral om de uitleg die u de kinderen geeft: door het licht zie je in de spiegel hoe mooi je bent!)
De kinderen hebben nu een idee en een gevoel gekregen bij ‘licht’, namelijk hoe belangrijk, beschermend en mooi het is. Van hieruit gaan we naar het Evangelie kijken:
• Herhaal de opening: ‘Het kindje in de kribbe heeft vele namen. Namen die vertellen wie Hij eigenlijk is. Vandaag horen we een heel bijzondere naam van Jezus.’ Vraag: Wie van jullie weet wat deze bijzondere naam is? (Laat de kinderen antwoorden totdat één van hen ‘Licht’ zegt. Vaak zijn er ook kinderen bij die wat stiller zijn. Betrek hen door te vragen ‘Wie van jullie dacht ook aan ‘licht’? Steek je vinger maar op.’)
• ‘Licht’ is een soort bijnaam of koosnaampje voor Jezus. Wie van jullie heeft een lief koosnaampje? Hoe noemen papa en mama, of opa en oma, je wel eens als ze niet jouw eigen naam gebruiken?
• Waarom wordt Jezus ‘Licht’ genoemd? (Dit is de belangrijke vraag natuurlijk, maar het is ook een moeilijke vraag. Help de kinderen geduldig om hun eerste antwoorden over licht te verbinden met Jezus: Jezus’ Licht verdrijft het duister, beschermt ons, haalt onze angst weg, maakt ons mooi, laat ons groeien naar de hemel etc.)
Aan het einde van het gesprek komt de fotograaf terug. Hij zegt:
Ik ben op zoek naar het mooiste licht. Het gele licht van zand, het witte licht van wolken, het rode licht van rozen, het blauwe licht van zeeën; het ene licht is nog mooie dan het andere licht! Maar wat is het allermooiste licht? Wie van jullie kan mij helpen?
(Er is nu vast een kind dat ‘Jezus’ noemt en anders helpt u een beetje.)
Ah, inderdaad! Jezus is het mooiste licht! Maar…hoe kan ik zijn Licht opvangen en fotograferen?
Dit is een hele open vraag. Laat u maar verrassen door de antwoorden van de kinderen.
Na enige tijd – of heel snel als dit nodig blijkt – kunt u het overnemen en naar de oefening 'Een licht voor elkaar' gaan, te vinden bij Extra’s.
Als de oefening is gedaan maakt u de overgang naar de extra creatieve verwerking. Hierin maken we Jezus als Licht in de wereld.
Artikelen in dit thema Kerstmis jaar B 2020
- Begin van het project
- Mini-viering voor thuis, Kerstmis
- Navertelling Johannes 1,1-18
- Kerstverhaal in Godly Play
- Openings- of slotgebed
- Gesprek met de kinderen
- Oefening: Een lichtje voor elkaar
- Knutselen: Jezus, Licht in de wereld
- Kleurplaat: Het verhaal van Kerstmis
- Adventsliedje: Kerst coupletje
- Afbeelding van de kunstenaar: De fotograaf
- Liedje: Hoort hoe God met mensen omgaat
- Poster tentoonstelling Beelden van God
- Licht van Christus