Volg ons op facebook
Kerstmis jaar B 2020
Hoe God met mensen omgaat
Begin van het project
In deze adventsweken gaan we op weg met kunstenaars om na te denken over God. Elke week komt een kunstenaar de kinderen ophalen. Elke week wordt er door de kinderen in de kinderwoorddienstgewerkt met de Oud Testamentische lezing om te zien Hoe God met mensen omgaat. Iedere zondag in de Advent maken de kinderen, samen met de kunstenaar hun eigen 'beeld van God', dat in de kerk kan worden tentoongesteld. Uiteindelijk wordt dit een grote expositie over 'Beelden van God'. Om dat aan te kondigen vindt u bij de Extra's een postertje.
In de kerk
• In de kerk voegt de kunstenaar zich bij de kinderen voordat ze naar de kinderwoorddienst vertrekken.
De kunstenaar op Kerstmorgen is een lichtkunstenaar, een fotograaf.
De begeleider van de kinderwoorddienst kan zich naar eigen inzicht kan verkleden.
TIP: maak het niet te ingewikkeld: een fototoestel, en een extra (zak)lamp, en als het kan een aluminum plaat, is al voldoende om een typering te geven.
• Voordat de kinderen vertrekken wordt een lied gezongen. Het lied is speciaal voor het project geschreven en wordt gezongen op de wijs van 'Hoort hoe God met mensen omgaat'. U vindt het lied bij de Extra's.
Wanneer een gezamenlijke start in de kerk niet mogelijk is, zing het lied dan bij de opening in de eigen kinderwoorddienstruimte.
In de eigen ruimte
Neem met de kinderen plaats in een kring. Leg de Adventskrans in het midden op een wit kleed.
Leg een Bijbel op het witte kleed (als het kan een oude Bijbel).
De Adventskrans brandt nu met vier witte kaarsen, want het is Kerstmis! Zing het adventsliedje 'Een groen krans, vier kaarsen' dat u vindt bij de Extra's. Het kan gezongen worden als stapelliedje, of elke zondag een refrein en één coupletje.
Optie: Het gebed kan nu gebeden worden of het kan bewaard worden voor het slot van de kinderwoorddienst in de eigen ruimte of in de kerk wanneer hun kinderen de kunstwerken laten zien en vertellen wat ze gedaan hebben.
De kunstenaar
Nu neemt de kunstenaar het woord.
Beste kinderen,
ik ben kunstenaar. Raad eens wat ik doe? Want ik ben geen schilder, geen beeldhouwer of architect. (De kunstenaar vraagt één van de kinderen om te poseren. Een ander kind krijgt een zaklamp en schijnt vanuit een ‘mooie hoek’. Een paar kinderen houden een aluminium plaat achter het ‘model’ om het licht goed op te vangen. De kunstenaar pak dan een fototoestel (of mobieltje) en gaat foto’s maken, totdat één van de kinderen het raadt.)
Ik vang het licht op en maak zo prachtige foto’s van mensen en monumenten, van steden en sterren, van bomen en burchten. Ik heb al duizend mooie foto’s gemaakt, want ik ben op zoek naar het mooiste licht. Het gele licht van zand, het witte licht van wolken, het rode licht van rozen, het blauwe licht van zeeën; het ene licht is nog mooie dan het andere licht! Maar het mooiste licht? Daar ben ik nog naar op zoek. Ik heb jullie hulp nodig, zullen we samen op zoek gaan vandaag?
Misschien kan deze (oude) Bijbel (pakt de Bijbel van het witte kleed) daarbij helpen.
Lees de navertelling.
Na de navertelling neemt de fotograaf weer het woord.
Weet je, die tekst inspireert mij. Een mensenkind werd geboren, en ze noemden Hem Licht! Het Licht werd mens, is dat niet fantastisch!
Maar misschien moeten we er eerst even nog over verder praten. Want ik draaf nu wel meteen erg door! Ik ben een zo enthousiast!
Start nu het gesprek met de kinderen. U vindt dat onder de gelijknamige knop.
Artikelen in dit thema Kerstmis jaar B 2020
- Begin van het project
- Mini-viering voor thuis, Kerstmis
- Navertelling Johannes 1,1-18
- Kerstverhaal in Godly Play
- Openings- of slotgebed
- Gesprek met de kinderen
- Oefening: Een lichtje voor elkaar
- Knutselen: Jezus, Licht in de wereld
- Kleurplaat: Het verhaal van Kerstmis
- Adventsliedje: Kerst coupletje
- Afbeelding van de kunstenaar: De fotograaf
- Liedje: Hoort hoe God met mensen omgaat
- Poster tentoonstelling Beelden van God
- Licht van Christus