Volg ons op facebook
Pasen jaar A 2020
Feest! Psalm 118
Kruisweg in Corona-tijd voor Goede Vrijdag
Door het coronavirus lijden we in deze tijd onder ziekte of angst daarvoor, vrees voor de dood, zorgen om onze familie, onze financiën, onze toekomst. Hierdoor komt de lijdensweg van Jezus – zijn Kruisweg – ons dichter op de huid. Het kan troostend zijn om juist in deze Goede Week samen thuis bij de Kruisweg stil te staan.
Nu er geen kerkelijke plechtigheden zijn, vind je hier een Kruisweg om zelfstandig te gebruiken. Je kunt hem meenemen naar een opengestelde katholieke kerk en je eigen ronde maken langs de kruiswegstaties. Ook kun je hem samen rustig voorlezen en beleven aan tafel.
Deze Kruisweg-meditatie is geschreven door theoloog Tim Schilling speciaal voor de corona-tijd. De Kruisweg is een eerlijke, meditatieve confrontatie met lijden en dood, en biedt juist daarom troost.
Jezus is ons voorgegaan. Hij die zei: ‘Wees niet bang’, is er nog steeds voor ons, ook nu.
Durf het aan!
Bereid je voor op het samen bidden van de Kruisweg op Goede Vrijdag 10 april. Maar een ander moment mag ook. Zorg voor een of meer prints van de tekst (zie de pdf hieronder) voor de voorlezers. Maak je eettafel leeg en schoon. En neem uit deze vier mogelijkheden de opzet die jullie het meest aanspreekt, steeds ‘actiever’:
1. Kijktafereel. Leg centraal een mooie ondergrond (houten schijf/schaal/placemat) neer. Zet of leg daarop enkele dingen mooi neer: een kruisbeeld, een kaars/theelichtje en iets uit de natuur zoals keien/grind/een uitgedroogde bloem of bloembol/een nog kale tak. (Kruisbeeld kan van houtjes of van karton worden gemaakt). Misschien wil je een afbeelding van de lijdende Jezus (kinderbijbel, kunstboek, google), of een Christusicoon erbij leggen. Creëer een plek die de zintuigen tot rust brengt. Houd het bij vijf à zes voorwerpen.
2. Afbeeldingen. Zet een mooie kaars midden op tafel en leg vier of meer uitgeprinte afbeeldingen van de kruisweg neer, gekopieerd uit boeken of van google. Bijvoorbeeld: Jezus voor Pilatus, Jezus met mantel en doornenkroon, Jezus draagt het kruis, valt onder het kruis, ontmoet zijn moeder, de kruisiging, het sterven, de kruisafname, de graflegging. Voorbeeldafbeeldingen zijn in een pdf opgenomen.
3. Veertien lichtjes. Plaats rondom op tafel veertien theelichten in houders of schoteltjes en leg bij elk een papiertje met cijfer en titel. Zorg voor lucifers. Midden op tafel kun je een simpel rustpunt maken, naar keuze: een dienblad met de berg Golgota van aarde/ een vaasje met takken in de knop/ een woestijn van zand en stenen met doornig plantje/ een opengeslagen Bijbel of kunstboek. Bij elke statie wordt een lichtje aangestoken.
4. Symbolen. Je legt een mooie lap ‘leeg’ neer en hebt voor elke statie een symbool in een open doos. Het symbool wordt neergelegd als het aan de beurt is. 1. Stukje touw met knopen 2. Tak van doornstruik 3. Kruishout en kleine steen 4. Rood en blauw hart, uitgeknipt 5. Hand, uitgeknipt 6. Leeg fotolijstje 7. Middelgrote steen 8. Zakdoekjes 9. Grote steen 10. Dobbelstenen 11. Drie grote spijkers 12. Gebroken stuk brood 13. Open crèmepot of olie en wat verbandgaas 14. (witte) steen of bloem
(Tip: druk het symbolen blad af en knip de symbolen uit)
Afspraken vooraf
Nadat je gekozen hebt welke opzet jullie gaan volgen, spreek je van tevoren af wie welk onderdeel van de veertien staties gaat voorlezen.
Voorbeeld van rolverdeling: een ouder kind leest nummer, titel en bijbeltekst (de cursieve tekst hoeft niet hardop); een ander kind laat een afbeelding zien (in opzet 2), steekt waxinelichtje aan (in opzet 3), of legt het symbool middenin (in opzet 4); dan leest mama of papa de meditatie voor; samen bid je de terugkerende ‘Respons’.
Maak er je eigen viering van, zo stil of communicatief als bij jouw gezin past. Praat na over ieders belevenis.
Materialen
• De eerste pdf bevat alle teksten voor de Kruisweg
• De tweede pdf bevat alle voorbeeld-afbeeldingen voor opzet 2
• De afbeelding met de symbolen kan afgedrukt en uitgeknipt worden voor opzet 4
De afbeeldingen voor opzet 2
Artikelen in dit thema Pasen jaar A 2020
- Mini-viering voor thuis, Pasen
- Kruisweg in Corona-tijd voor Goede Vrijdag
- Een gast in ons midden: de Psalmendichter
- Materialen bij de Kruisweg
- Navertelling Psalm 118
- Navertelling Matteüs 28,1-10
- Gebed
- Gesprek met de kinderen
- De psalmendichter
- Pasen met pastor de Beer
- Het Psalmenboek
- Liedje: Ga je mee?
- Psalmliedje: Mooie dag!
- Knutsel: Muziekinstumentjes maken van afval
- Knutsel: Stenen versieren
- Kleurplaat: Psalm 118
- Achtergrondinformatie psalm 118