Volg ons op facebook
Gesprek met de kinderen
- Details
- Categorie: Verwerking
Fouten maken hoort bij het leven, over iemand hard oordelen niet.
In dit verhaal proberen mensen Jezus te verleiden tot een oordeel over de vrouw die overspel heeft gepleegd. Jezus trapt daar niet in, maar verleidt hen om in de spiegel te kijken en eerst eens over zichzelf te oordelen ('wie zonder zonde is werpe de eerste steen')
In het gesprek met de kinderen is de rode draad: iedere mens maakt fouten.
Dat hoort bij het menszijn. Je fouten zijn soms pijnlijk voor jezelf of voor anderen. Dat is dan niet goed. Maar tegelijk moeten we zeggen dat je door fouten te maken ook leert en groeien kan. Kijk maar naar een kindje dat leert lopen. Het valt de hele tijd. Maar alleen door vallen en opstaan leert het lopen.
Dat niemand van ons foutloos is moeten we voor ogen houden als we oordelen over de daden van andere mensen.
Vraag aan de kinderen: “Wie heeft nog nooit iets fout heeft gedaan?”
Praat met de kinderen door of het mogelijk is om nooit iets fout te doen?
Ga dan verder met de volgende vragen:
Is het erg om fouten te maken? Is het erg om je eigen fouten niet in te zien? En wat doe je als een ander jou op jouw fouten wijst?
Hoe kan je leren van je fouten?
Wat doe jij als je fouten bij een ander ziet?
Als je de gekleurde bril afzet dan zie je dat je zelf ook fouten maakt. Om je eigen fouten te zien en ervan te leren moet je bewust in de spiegel willen kijken, moet je ook echt willen nadenken over jezelf.
Zet de bril van de Farizeeër af. Wat zie je? Praat over wat ziet in de spiegels die de Farizeeër vasthoudt.
We zien in de spiegels het andere gezicht van de Farizeeër. De Farizeeër schaamt zich voor zijn foute oordeel over de vrouw. Hij is zelf ook niet zonder zonde, dat realiseert hij zich. De spiegels symboliseren dat je bij je zelf te rade moet gaan of het wel aan jou is om te oordelen over een ander.
Vertel de kinderen over de uitdrukking: 'wie zonder zonde is werpe de eerste steen'. Die nodigt mensen uit om eerst over zichzelf na te denken. Daarom gaan ook wij spiegels maken, om te zien wie we zijn, met onze goede kanten en onze fouten.